Över 150 politikeravhopp

Uppdaterad
Publicerad

Sedan förra valet har över 150 politiker i Värmland lämnat sina förtroendeuppdrag och avgångarna bidrar till en ökad snedfördelning när det kommer till kön och ålder.

De är 153 värmländska förtroendevalda som, sedan de valdes 2010, har hoppat av sina politiska uppdrag i kommunfullmäktige, landsting och riksdag. Det visar siffror som nyhetsbyrån Sirén tagit fram.

Lika många män och kvinnor står för avgångarna i Värmland, men deras ersättare är övervägande män.

Dessutom är medelåldern för de som hoppat av 46 år, medan de som tagit över uppdragen har en snittålder på 50 år.

”Måste bli okej att pausa”

Alla partierna finns representerade i statistiken, men flest Socialdemokrater, Sverigedemokrater och Moderater har lämnat sina politiska uppdrag i Värmland, sedan valen 2010.

– Det brukar vara olika anledningar till varför man slutar. Kanske har man blivit förälder, flyttat eller fått ett annat jobb. Jag tror att det viktigaste är att det måste bli mer okej att ta en paus och sedan komma tillbaka till politiken. Det tror jag är en lärdom för alla partier, säger Martin Andersson, förste ombudsman för Socialdemokraterna Värmland.

Fler avhopp än tidigare

Två stolar står tomma, en i Säffle och en i Arvika. Båda saknar invalda Sverigedemokrater.

– Det är beklagligt när man inte fullgör sina uppdrag, sa Runar Filper, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Värmland, till Värmlandsnytt när halva mandatperioden passerat.

Ser man på hela landet har 3.271 ledamöter lämnat sina uppdrag under den senaste mandatperioden. Det motsvarar 17 politiker i veckan och är över 400 personer fler än mandatperioden innan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.