Arkiv. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Flygtekniker och piloter kritiska

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Flygtekniker och Svensk Pilotförening menar att bolaget Avies sysslar med farlig flygtrafik och att Trafikverket borde stoppa verksamheten.

Nyligen drog Transportstyrelsen in luftvärdighetsbeviset för ett av Avies plan efter att man hittat allvarliga säkerhetsbrister, bland annat på installationen av en av planets motorer och en spricka i en vinge. Det innebär att det aktuella planet har flygförbud. Utöver det varnar alltså Statens Haverikommission för bolaget.

I juni i år gick Sveriges Flygtekniker och Svensk Pilotförening ut med ett gemensamt uttalande om de allvarliga brister man sett hos bolaget. Man skrev också brev till Trafikverkets generaldirektör där problemen påtalades och samtidigt begärde man att statens avtal med Avies skulle sägas upp. Efter Haverikommissionens varning går föreningarna på nytt ut med sina krav.

– Trots de allvarliga brister och uppsåtliga brott som konstaterats i tidigare utredningar har Trafikverket inte använt sin möjlighet att säga upp avtalet med Avies. De nya uppgifterna från Transportstyrelsen och Haverikommission visar att Avies inte har förbättrat den helt oacceptabelt låga nivå av flygsäkerhet som finns i bolaget. Krävs det att ett haveri med omkomna resenärer för att Trafikverket ska agera? frågar sig ordförande i Svensk Pilotförening, Martin Lindgren och ordförande i Svensk Flygteknikerförening, Ola Blomqvist, i ett gemensamt uttalande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Avies

Mer i ämnet