För mycket skit i toan

Uppdaterad
Publicerad

– Vi vill uppmärksamma att det spolas ut saker och ting som inte är bra för avloppet och ledningarna, säger miljöingenjör Jan Wilhemsson.

FN har utsett den 19 november till världstoalettdagen för att skapa medvetenhet kring det faktum att många människor idag lever med stora sanitetsproblem, eftersom de saknar en fungerande avloppslösning.  I Sverige har vi inte det problemet längre, men det finns fortfarande saker att jobba med.

– Vi vill uppmärksamma att det spolas ut saker och ting som inte alltid är så bra för avloppet och ledningarna. Och därför så har de här toaletterna utfomats som ett demonstrationståg som ska tala om vad som ska slängas in toaletterna och inte, säger Jan Wilhelmsson, miljöingenjör vid VA-enheten på Karstad kommun.

Bindor, tops och kondomer är vanligt förekommande i avloppet, men det finns även andra saker som har negativ inverkan på avloppssystemet.

– Det största problemet är de kemiska produkter och mediciner som kan störa reningen i reningsverket, säger Jan Wilhelmsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.