”Förebyggande arbete i stort sett obefintligt”

Uppdaterad
Publicerad

Om ingenting görs åt den stora arbetsbelastningen kan det leda till att barn råkar illa ut.

Marcus Herz är lektor i socialt arbete vid Högskolan i Malmö och expert på hur socialtjänsterna arbetar.

Han menar att en anledning till att anmälningarna ökat beror på en större amälningsbenägenhet eftersom det funnits vissa fall som fått uppmärksamhet men han menar också att det finns flera långsiktiga förklaringar.

– Det ena är att det förebyggande sociala arbetet i stort sett är obefintligt idag, om det finns så har det ofta knappa resurser. Det andra som vi kan se är att det skett stora organisationsförändringar på socialtjänsten som leder till att man ofta kommer längre ifrån det lokalsamhälle man ska verka inom, säger han.

I en enkätundersökning som Värmlandsnytt gjort visade det sig att fem av sexton tillfrågade kommuner upplevde att risken för felbeslut i barnavårdsärenden ökat som en följd av en större arbetsbelastningen.

– Jag ser det som en självklarhet att risken för felbeslut ökar. Det blir en effekt av att socialarbetare inte hinner med, man jobbar alldeles för mycket med dokumentation. I takt med att anmälningarna ökar så ökar också det akuta arbetet vilket gör att det långsiktiga arbetet får prioriteras ner, säger Marcus Herz.

Hur allvarligt är det att risken för fel ökar?

– Det är allvarligt, i det här fallet handlar det om barn och unga och risken för fel kan ju gå så långt att det handlar om liv och död även om det är ovanligt i Sverige, men risken finns ju naturligtvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.