”Köp inte plastleksaker”

Uppdaterad
Publicerad

Idag arrangerades SELMA-dagen på Karlstads universitet, med forskning om barn och kemikalier i fokus.

– Man måste börja tänka över sin situation mer när det gäller kemisk exponering. Vi omges av tusentals produkter och varor dagligen som innehåller kemikalier som det finns en stor oro för ur hälsosynvinkel, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i Folkhälsovetenskap.

På Selmadagen möts allmänheten, forskare, organisationer och myndigheter som arbetar med kemikalier.

Carl-Gustaf Bornehag leder SELMA-studien som pågått i sju år. Studien undersöker vilken påverkan tidig exponering av kemikalier har för barns utveckling. 2500 värmländska barn och deras mammor deltar i studien som inleddes redan när kvinnorna var gravida.

Att veta vilka plaster som är farliga kan vara svårt även för experter, men det finns bra tabeller att titta på och alla saker av plast ska vara märkta med ett nummer, säger Carl-Gustaf Bornehag.

Vilka saker är bannysta hemma hos dig?

– Leksaker av mjuk plast, golvmaterial av PVC och den del andra produkter.

Ftalater

Ftalater är mjukgörare i PVC-plast. Några av de mest farliga ftalaterna är idag förbjudna i leksaker, men de hittas ändå bland en stor mängd andra prylar i hemmet, som barnen kan leka med. Dessutom har Kemikalieinspektionen sett att även leksaker kan innehålla förbjudna halter av de farligaste ftalaterna.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.