Forskarens råd: explosiv träning

Uppdaterad
Publicerad

Explosiv styrketräning och mjuk jumpa flera gånger i veckan är lösningen för att bekämpa fallolyckor. Det säger forskare på Karlstads univeristet.

Unika siffror som SVT tagit fram visar att var femte minut ramlar en pensionäer och skadar sig. Förra året ramlade var femte värmländsk pensinär så svårt att de var tvungna att uppsöka läkare. Finn Nilson, lektor på Karlstads universitet, har skrivit en avhandling om fallolyckor och säger att mer fokus bör läggas på hård styrketräning.

– Titta på hur de yngre killarna tränar så ska de äldre träna likadant. Just den där explosiviteten är viktig, det är den som kommer att göra att man klarar av ett fall. För att ramla kommer vi göra men vi måste klara av att inte skada oss när vi väl ramlar.

På friskis och svettis hoppar 97 pigga pensionärer runt på dagens jumpapass. Många för är där för att hålla ålderdomens krämpor borta.

– För att hålla mig i form och bli mjuk så att man inte stelnar till när man blir äldre, säger Solveig Schmidt.

– Reaktionsförmågan blir ju inte bättre men jag tror att balansen blir bättre, säger Arne Eklund.

Största folkhälsoproblemet

Finn Nilson tycker att de mjuka jympapassen är ett bra komplement till styrketräningen just för träna balansen och rörligheten. Men för att förhindra allvarliga skador är det tyngre träning som gäller. Det största ansvaret för förhindra och förebygga fallolyckorna ligger, enligt Finn Nilson, på individen själv. Men han anser samtidigt att kommunen bör ta ett större ansvar för fallolyckorna som han kallar vårt största folkhälsoproblem.

– Jag tror att man måste ge möjlighet till sjukgymnaster i kommunen att träna med patienterna. Hjälpmedel är inte alltid svaret utan här gäller det att kunna träna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.