Forskarstipendium till Karlstadsläkare

Uppdaterad
Publicerad

Kampanjen Woman in Red uppmärksammar forskning om kvinnors hjärt- och kärlhälsa och i år är en av forskarstipendiaterna kärlkirurgen Birgitta Sigvant från Karlstad.

Bakom kampanjen ligger 1,6 Miljonerklubben som varje år tillsammans med insamlingen Kvinnor & Hälsa delar ut forskningsstipender för att bättre på den ojämlikhet man menar finns mellan mäns och kvinnors hälsa inom vård och forskning. I år är en av stipendiaterna överläkaren och kärlkirurgen Birgitta Sigvant som till vardags arbetar på Centralsjukhuset i Karlstad.

– Det ju fantastiskt roligt och det är mycket fokus på kvinnlig hjärt- och kärlsjukdom, så det här stipendiet kommer ju att komma till nytta för våra patienter i form av den här forskningen som kan ge oss lite mer kunskap i ämnet, säger Birgitta Sigvant.

Fler kvinnor drabbade

Att forskningen när det gäller mäns och kvinnors hälsa är ojämlik är något som hon håller med om och som hon sett i sin egen forskning som handlar om åderförkalkning i benens pulsådror.

– Om man tittar i kliniska prövningar och studier så är det mycket fler män som är inkluderade. Tittar man på det som är mitt fokus, åderförkalkningar i benen, så ser vi att det är många fler kvinnor som är drabbade, men det är fler män som åtgärdas. Det finns en obalans, säger Birgitta Sigvant och fortsätter:

– Vi ser även att kvinnor söker mer sällan än vad männen gör och de blir behandlade i en lägre grad jämfört med männen.

Följer upp tidigare forskning

Stipendiepengarna är på 150 000 kronor och de ska gå till en uppföljning av den forskning hon tidigare gjort

– Förhoppningsvis ska vi kunna kalla in den här stora patientgruppen som vi undersökte 2004 och göra om samma undersökning. Vi ska mäta blodtryck i armar och ben, de ska svara på frågeformulär och så ska vi se hur det har gått för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.