Fortsatt skolstrid i Sunne

Uppdaterad
Publicerad

Det nya partiet Hela Sunne vill öppna den nedlagda skolan i Rottneros och Åmbergs skola och hoppas på stöd från Socialdemokraterna.

Det är tyst och stilla vid Rottneros skola. Skolan lades ner lagom till höstterminen tillsammans med Åmbergs skola. Nu vill det nya partiet Hela Sunne ändra på det.

– Ja vi lovar att ta tillbaka Åmbergsskolan och Rottnerosskolan. De ska öppna igen, säger partiledaren Anders Broman.

Valet i Värmland

Och idéerna får stöd från Socialdemokraterna.

– Om vi får makten och vi har ekonomin kommer vi att återställa skolstrukturen, säger Mikael Lilja (S), ledamot i Kommunstyrelsen.

Det kan du lova?

– Ja det kan jag göra.

Skolstriden i Sunne har pågått länge. I folkomröstningen för två år sedan sa två tredjedelar av de röstande nej till det dåvarande förslaget om nedläggning av tre byskolor. Den borgerliga majoriteten lovade följa utslaget – men ändrade sig sedan.

Upprörd ordförande

Istället för de två skolor som nu lagts ner har man satsat på en helt ny skola inne i tätorten, och ordföranden i Bildningsnämnden blir upprörd när hon hör förslagen om att öppna de nedlagda skolorna igen.

– Jag blir ledsen. Det sista både elever och lärare behöver nu är mer bråk. De behöver arbetsro och lugn. De har precis flyttat in i sin nya skola , säger Åsa Rådhström (M).

Den borgerliga majoriteten vill nu gå vidare och rusta upp den största skolan i Sunne , Skäggebergsskolan, nära centrum. Men istället för att renovera den hårt slitna skolan lanserar oppositionen ett nytt förslag.

– Ja den får man riva. De äldsta delarna är ju från slutet av 40 -, början av 50-talet, säger Hela Sunnes partiledare Anders Broman.

– Riv den och frigör området för bostäder eller vad som helst! Använd de skolor vi har som har attraktivare miljöer, säger Mikael Lilja (S).

Vill vända skolskjutsarna

Hela Sunne kan istället tänka sig att låta skolbussarna gå åt motsatt håll mot idag – från Sunne till Rottneros. Och Socialdemokraterna är inne på samma linje.

– Det skulle i så fall vara valfritt för de föräldrar som vill ha sina elever på en mindre skola att de skulle kunna bussas till Rottnerosskolan, säger Anders Broman (Hela Sunne)

– Ja, det är ju inte längre till Rottneros från Sunne än tvärtom. Det är precis samma avstånd, håller Mikael Lilja (S) med.

Så med er vi makten skulle det kunna bli verklighet?

– Det är inte uteslutet.

Men den nuvarande ordföranden i Bildningsnämnden håller inte med.

– Jag tror inte på en sån lösning. Jag tror inte att det är praktiskt, säger Åsa Rådhström (M).

Varför  då?

– Därför att majoriteten bor och verkar i Sunne.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Värmland

Mer i ämnet