24-årige Per Torstensson tillverkar lerpipor under Gammelvala. Han är en av tre generationer som engagerar sig ideellt i hembygdsdagarna.

Engagemanget för traditionerna på Gammelvala går i arv

Uppdaterad
Publicerad

Runt 28.000 personer beräknas ha besökt årets upplaga av hembygdsveckan Gammelvala i Brunskog.

Engagemanget för arrangemanget ser ut att gå i arv.

PÄr Torstensson är 24 år och gör lerpipor på Gammelvala. Han representerar den yngsta generationen i familjen som ideellt arbetar på hembygdsveckan. Såväl hans föräldrar som hans morförfäldrar finns på plats.

– Jag har lärt mig göra lerpipor av mina kusiner och syskon. De lärde sig av en äldre herre som satt här och tillverkade pipor, säger han.

Få in de yngre

600 personer är engagerade i Gammelvala den här veckan. Många är lediga pensionärer. Men organisationer av den här typen kan lätt få problem med föryngringen.

– Om vi ska kunna fortsätta med Gammelvala behöver vi få in de yngre som vill lägga tid på detta, säger Kristina Torstensson som bereder lin under Gammelvala.

Men så länge familjerna på gammelvala rekryterar sina barn och barnbarn tycks problemet vara ur världen.

– Det är något viktigt som behöver bevaras och som är intressant, säger en av de yngre ideella krafterna på Gammelvala, 13-åriga Lovisa Lundmark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.