Framförallt unga som berörs

Uppdaterad
Publicerad

Med förra veckans besked från Telia är det totalt cirka 230 jobb inom branschen som försvinner i Karlstad – och det drabbar många unga enligt arbetsförmedlingen.

När Telia lägger ned sin privata kundtjänst i Karlstad i höst kommer 110 personer förlora jobbet. I dag blev det också känt att undersökningsföretaget Norstat omorganiserar och i höst flyttar sin verksamhet från Karlstad till Linköping och 124 jobb försvinner. Totalt handlar det alltså om cirka 230 jobb som försvinner inom samma bransch.

–En del är att det är stor andel ungdomar som jobbar på de här arbetsplatserna och som kanske har det här som sitt första yrke, sin första erfarenhet. Det vi tänker är att vi måste hjälpa till att rusta dem så att de kan få andra arbeten och att tänka nytt med yrkesinriktning och så vidare, säger Christian Kling, sektionschef på arbetsförmedlingen i Karlstad.

Han menar också att möjligheterna för unga på arbetsmarknaden i Värmland är något bättre nu än det var för ett tag sedan.

–Positivt är att arbetslösheten bland ungdomar i Värmland har minskat det senaste året, med vissa lokala avvikelser. Nu får vi se hur många som kommer att skriva in sig här på arbetsförmedlingen. Det är en information som gått ut och det är inte säkert att varsel leder itll arbetslöshet – det kan vara så att många hittar andra vägar innan det är aktuellt att bli arbetssökande, säger han.

Trots att det är många jobb som försvinner så finns det hopp. Enligt arbetsförmedlingen handlar det om en bransch där det finns arbetstillfällen runt om i landet.

– Det här är en bransch inom telemarketing som det är ganska hög omsättning på personal och vi har kontinuerligt ganska många order här på arbetsförmedlingen när det gäller rekrytering hos den här typen av företag, säger han

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.