Framtidens bilmekaniker

Publicerad

El- och hybridbilarna blir bara fler och fler samtidigt har verkstäderna svårt att serva de nya bilarna. Men i tisdags tog ett gäng pioniärer på området examen i Arvika.

Utbildningen är landets första högskoleutbilldning för  fordonstekniker med inriktning på el- och hybridbilar. Utbildningen är 1-årig och är en efterfrågad utbildning, men faktum är att de så i framkant att de får räkna med att vänta något eller några år på att få jobb.

– När det har fått riktigt fäste och alla kör elbilar, att kunna säga då att man var först är kul, säger Jonatan Nordström.

Även om det bara finns ett fåtal el- och hybridbilar på marknaden idag så pågår ett enormt utvecklingsarbete bakom kulisserna. Och branchen är beroende av att det finns kompetens på verkstäderna som kan hantera elektroniken i de nya fordonen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.