Från raggarkorv till älgfilé

Uppdaterad
Publicerad

Vilket är det bästa raggarkäket och vad äter en OS-stjärna till frukost. Ja, det är frågor som får svar i en ny kokbok från norra Värmland.

I ett år har Anki Haraldsson och Camilla Classon jobbat med boken som lika mycket är en kokbok som en bok om Torsbys mest kända profiler.

– Det har varit en fantastiskt rolig resa, säger Anki Haraldsson, en av författarna till boken.  Vi har fått komma hem och härjat i folks kök och träffat massor av trevliga människor.

OS-stjärnan Emma Dahlström, Svennis och Rull-Kurt har kanske inte så mycket gemensamt till vardags. Men de har alla bidragit med recept till den nya kokboken.

– Det var inte meningen att någon skulle vara jättekänd, men man skulle vara känd här i Torsby. Sedan har de fått välja ganska fritt vilka recept de ville ha med, berättar Camilla Classon. 

En del av profilerna som valts ut är kända långt utanför Torsbys gränser, andra är lokala kändisar. Högst på önskelistan vilka som skulle medverka i boken stod fotbollsprofilen Sven-Göran Svennis Eriksson. Och visst fick till komma till Björkefors Herrgård och dokumentera när Svennis lagade Auberginegratäng med mozzarella.

– Jag ville göra en bok med mycket bilder i, och Camilla var mer åt mathållet. Så det fick bli en kombination, där vi i boken skriver om varje profil och sedan bjuder på deras favoritrecept, berättar Anki Haraldsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.