Fredagsmys, fika och flyktinghjälp i Sunne

Uppdaterad
Publicerad

Rottneros tidigare Folkets hus är fullt av liv igen. Anläggningen är nu flyktingförläggning och har väckt sunnebornas intresse och engagemang på ett oväntat sätt.

Facebookgruppen ”Med hjärtat i Sunne” har lockat femhundra intresserade. Deras syfte är att möta de som bor på flyktingsförläggningen och prata svenska. Men nu har gruppen tagit initiativ till ytterligare en mötesplats mellan gamla sunnebor och nyanlända – fredagsfika.

– Svenskarna skapar gemenskap med att fika, säger Sophie Drugge, en av initiativtagarna. Det är det allra viktigaste att de känner sig välkomna och vi också får se vilka de är.

– Man kan också gå med i vår grupp och undervisa nyanlända i svenska, säger Lina Börjesson. Det gör vi två gånger varje vecka.

Senaste fredagsfikat i Rottneros var det premiär för att bjuda syriskt till kaffet. Mustafa Adla, syrisk sockerbagare, friterade krispiga awamma och söta, kaneldoftande, ostfyllda attaef från sin hemstad Aleppo.

– Jag hoppas verkligen att dom gillar det här, säger Mustafa och jag har mer specialiteter att bjuda på.

Vid spisen i Rottneros finns också Hassan Hassoun. Han arbetade som kock i Syrien och nu skulle han gärna vilja öppna restaurang i Sverige, så att också vi kan få smaka det spännande syriska köket.

– Man tar sig en kopp kaffe och så berättar man lite hemligheter. Det blir bra det, säger Amanda Oooms, som också är med i bland initiativtagarna till ”Med hjärtat i Sunne”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.