Fritidsbanken växer

Publicerad

Fritidsbanken, där man kan låna sport- och friluftsutrustning gratis, öppnar nu nytt i Grums.

Fritidsbanken, som öppnade i Deje för drygt ett år sedan, har blivit en succé. Nu öppnar ännu ett lånekontor. Denna gång i Grums.

Idén är enkel. Begagnad sport- och friluftsutrustning samlas in och lånas sedan ut gratis. I en källarlokal i Grums arbetar man nu för fullt med att fylla hyllorna inför söndagens invigning.

– Alla ska ha möjlighet att ägna sig åt sport och fritid, säger Anita Bergvall från ABF, som tillsammans med Svenska kyrkan och Grums kommun står bakom projektet.

Allt är gratis

– Det kostar ingenting att låna här. Allt är gratis. Varken hög eller låg behöver betala något.

På Fritidsbanken kan alla som vill låna utrustning för sport och friluftsliv. Det kan handla om det mesta.

– Allt från slalomskidor, skridskor, pulkor, judodräkter – ja vad som helst, säger Berka Bergquist, diakoniassistent i Svenska kyrkan.

– Tält kanske. Och liggunderlag.

”Vill inte att sopberget ska växa”

Men det handlar inte bara om att ge fler möjligheter till sport och friluftsliv. Det handlar också om  att ge det som en gång kasserats ett längre liv.

– Vi kastar ju så väldigt mycket utan att det använts, säger Berka Bergquist.

– Vi går bara och köper nytt. Tanken här är att det kan använfas många många gånger igen. Vi vill inte att sopberget ska växa av gamla saker som kan användas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.