Vindkraftverk snurrar för fullt i Årjäng

Uppdaterad
Publicerad

Värmlands största vindkraftetablering finns numer i Årjäng. Idag invigdes de två nya vindkraftparkerna.

– Det är jätteroligt, det är en jättesatsning för vår kommun och 800 miljoner kronor som investeras här, det är klart man är jättenöjd, säger Daniel Schützer socialdemokratiskt kommunalråd.

10 000 villor

Nio stycken vindkraftverk i parken Årjäng Nordväst och ytterligare tretton i Årjäng Sydväst har nu börjat snurra. Totalt har processen tagit åtta år för vindkraftsbolaget Rabbalshede Kraft, från beställningen av kommunen till dagens invigning. De 22 vindkraftverken har en kapacitet att producera 195 GWh el per år. 

– Man skulle kunna omsätta det i elförbrukning för 10 000 villor. 124 GWh är elförbrukningen i Årjängs kommun, så det är en bra bit mer än man faktiskt förbrukar, säger Thomas Linnard, vd Rabbalshede Kraft.

Hur mycket arbetstillfällen har det gett Årjäng?

– Våra entreprenörer, våra företagare här i kommunen har ju varit med i det här jobbet, så det har genererat en hel del och gästnätter på hotellet, säger Daniel Schützer, kommunstyrelsens ordförande.

Mer vindkraft

Fyra personer kommer sköta driften av de två vindkraftparkerna i västra Årjäng som är länets största vindkraftetablering och en satsning på 800 miljoner kronor. De tidigare planerna på att bygga en vindpark i närheten av Glaskogens naturreservat fick avslag. Men det kommer bli mer vindkraft i kommunen .

– Vi har en etapp två Årjäng, som vi vann laga kraft i år. Nu pågår den processen att förbereda för investeringsbeslut. Det finns inga tidsplan satt för när vi kan ta ett sådant investeringsbeslut. Det rör sig om åtta vindkraftverk, säger Thomas Linnard, vd Rabbalshede Kraft.

– Sverige behöver mer energi som kommer från miljövänliga källor, så det ser jag positivt på, säger Daniel Schützer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.