Garanterar säkerhet på elevhemmen

Uppdaterad
Publicerad

Johan von Schéele, talesperson för Lundsberg, kan idag garantera elevernas säkerhet både på elevhemmen och i skolan.

Det var rätt av Skolinspektionen att stänga Lundsbergs skola, det fastställde Högsta förvaltningsdomstolen i dag. Beslutet var oväntat för skolans ledning.

– Vi är lite överraskade får jag säga för vi trodde kanske att den skulle fastställa lägre instansers domar. Samtidigt tar vi det här på största allvar. Vi kommer analysera den här domen och vi kommer se hur man argumenterar här, säger Johan von Schéele, Lundsbergs talesperson.

Lundsbergs skola

Det betyder att det är ert ansvar, allt som händer här på elevhemmen?

– Ja det är helt klart. Det är det.

Vad får det för praktisk betydelse för er verksamhet?

– Arbetet vi gör här på skolan kommer inte att påverkas. Vi kommer att fortsätta arbeta med att utveckla tryggheten på hemmen. Men det kommer innebära att det är tydligt att det är Skolinspektionen som har tillsynen över vårt internat och det är ett bra klargörande som är viktigt, säger von Schéele.

Skolinspektionen stängde skolan för att man ansåg att man inte kunde garantera elevernas säkerhet på internaten och på skolan. Kan ni det idag?

Ja det kan vi. Det har hänt enormt mycket här. Vi har ju haft ett väldigt ambitiöst program under hela året som har gått, där vi har haft personal och elever i olika samtal. Vi har haft en mycket grundlig genomgång av hur man förhåller sig varandra och vad som är acceptabelt och inte på skolan. Nollning är totalt förbjudet och allt som över huvudtaget kan leda till någonting som kan likna en sådan situation är förbjudet och där måste de vuxna på skolan ingripa.

Så nu kan ni garantera säkerheten även på elevhemmen?

– Ja det kan vi göra.

Betyder det att det inte skulle kunna hända igen, det som hände förra hösten?

– Man kan aldrig lämna garantier vad det gäller människor. Men det vi kan garantera är att vi gör allt som står i mänsklig makt för att undvika det.

Beslutet innebär då att skolan egentligen skulle ha varit stängd ända fram till den 28 februari. Hur ser du på det?

– Ja det är alldeles riktigt. Skolinspektionens beslut var rätt.

Vad skulle det ha betytt för skolan?

– Det hade varit en katastrof. Det hade varit en katastrof för eleverna, det hade varit en katastrof för personal, säger Johan von Schéele, talesperson för Lundsberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundsbergs skola

Mer i ämnet