Godare köttbullar med ny maskin

Uppdaterad
Publicerad

Efter påsklovet tas den i bruk, köksmaskinen som ska ge eleverna på Älvkullegymnasiet i Karlstad godare köttbullar. Förhoppningen är att den ska minska matsvinnet.

Det är ingen rusch i Älvkullens storkök idag. Eleverna har påsklov och kökspersonalen ägnar sig åt att städa lokalerna istället för att förbereda skollunchen. Gymnasieskolans kökschef Alain Gerard står med två kockar vid en liten maskin som precis har köpts in för 100 000 kronor.

– Det var för att slippa och köpa halvfabrikat och kunna styra vår egen produktion. Vi tror att det blir en bättre smak också och att eleverna äter upp all mat de tar, säger Alan Gerard.

Maskinen gör köttbullar, vilket gör att kockarna slipper köpa in halvfabrikat. Den färdiga färsen läggs i en behållare och när maskinen sedan körs igång kommer det ut köttbullar som kocken plockar upp och lägger på ett restaurangbläck som sedan tillagas.

Och kockarna är nöjda. Förutom att det går fortare att rulla köttbullar och göra pannbiffar med den nya maskinen så har de också kontroll på vilka råvaror som finns i maten.

– Det är stolthet. Jag vet vad jag gör och vad jag serverar. Jag har hundra procent koll på vad jag stoppar i och vad jag sedan levererar till kunden. Det är våra köttbullar som vi gör enligt vårt recept, säger Matias Jonsson, en av kockarna på Älvkullen.

Förhoppningen med inköpet till Älvkullegymnasiets skolkök är att matsvinnet ska minska, och att kockarna kan laga mat med högre kvalitet, men till samma pris som innan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.