Värmländske golfproffset Jonas Blixt. Foto: TT Nyhetsbyrån

Golfsäsongen är här

Uppdaterad
Publicerad

Trött på att slå alla utslag i skogen? Nu hoppas forskare komma fram till rörelsemönstret för den perfekta golfsvingen.

500 manliga golfare, som slår tio slag vardera, ska analyseras i ett samarbete mellan högskolorna i Borås och Skövde. Spannet är från professionella tourspelare till nybörjare med upp till 36 i handikapp i ett material som samlats in sedan januari.

– Det kan bli ett bättre verktyg för tränare och kan även ge individanpassade råd till en vanlig golfare. Sedan handlar det om att analysera stora datamängder, säger Rikard König, som forskar inom maskininlärning vid högskolan i Borås.

Matematisk metod

Slagen både filmas och registreras med en dopplerradar (rörelsesensor), som noterar sammanlagt 26 olika variabler för varje slag, bland annat golfarens rörelse mot bollen, träffen och rörelserna efteråt.

Därefter kan bollen följas i ytterligare 400 meter, men det är osannolikt att någon slår så långt. Golfsvingen kan sägas vara en tillämpning av en matematisk metod.

– Det vetenskapliga bidraget kommer att bli algoritmförbättringar som kan användas. Samma algoritmer använder vi nu i ett annat projekt som handlar om hur bränsleförbrukningen påverkas av chaufförens agerande i lastbilar, så grundområdet är väldigt brett, säger Rikard König.

Insett felen

Golf är en av Sveriges största sporter, sett till antal utövare. Men förhoppningen om att finna den perfekta svingen – en av de saker som anses allra svårast i idrottsvärlden – kommer kanske aldrig att infrias.

– Tittar man på tourspelarna så svingar de på helt olika sätt. Det finns kanske ett sätt som är perfekt för varje individ.

Rikard König är själv en stor golfentusiast och en av golfarna i studien.

TT: Hoppas du nå viss förbättring när studien är klar?

– Ja, oh ja. Jag har redan insett alla mina fel i alla fall (skratt).

Projektet väntas pågå i två år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.