Guldfiskar får jobb

Uppdaterad
Publicerad

Avloppsreningsverket i Molkom, utanför Karlstad, brottas med myggproblem. Men nu ska guldfiskar få bukt med problemen.

Värmlandsnytt har tidigare berättat om hunden Doris som fick sommarjobb inom äldreomsorgen i Karlstads kommun och senare förlängd anställning. Nu går kommunen ännu längre och ”anställer” guldfiskar.

Femton guldfiskar och fem karpar jobbar sedan tre veckor tillbaka på reningsverket i Molkom med att äta upp mygglarver. De bor i reningsverkets bassäng med renat vatten, det vill säga den sista bassängen innna vattnet släpps ut i Molkomssjön. De sköter sitt jobb; att äta upp mygglarver från bassängen, väldigt bra. Det stora antalet mygg och spindlar var tidigare ett stort problem för de anställda på reningsverket.

– Det är inte trevligt att ha mygg surrandes runt huvudet, och spindlar blir det också mycket av, det är inte trevligt, säger Anders Andersson som är drifttekniker på reningsverket i Molkom.

Idén att plantera in guldfiskar i reningsverkets bassäng kom från Herrljunga kommun som gjort samma sak. Och i Molkom är man nöjd med de nya medarbetarna.

– Vi tycker att det är roligt eftersom vi är en av de få som har det. Det är alltid spännande att gå ut och titta på de här fiskarna, säger Anders Andersson, drifttekniker.

Dessutom slipper man nu bespruta reningsverkets lokaler mot mygg som man tidigare gjort.

– Det är kul att se att de trivs i vattnet, vilket är kul att se, för då levererar vi ju ut bra vatten i Molkomssjön, om fisken klarar sig bra inne i verket till och med, säger Patrik NIlsen, enhetschef för produktion VA på Karlstad kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.