Fordonslinje ger jobb

Publicerad

8 av 10 av de värmländska eleverna från fordonsprogrammet har jobb fem år efter studenten men flera gymnasieelever väljer ändå att plugga vidare.

På gymnasieforum i Karlstad har niondeklassare  från stora delar av Värmland fått tagit del av massvis med gymnasieinformation. Totalt är det 76 montrar med gymnasieprogram som alla hoppas locka blivande studenter.

– Jag tror många är medvetna om att de behöver plugga vidare. Trenden är nog så att de väljer studieförberedande idag. Sen har jag också de som säger ”jag vill ut och jobba”, säger Gun Friberg, studie- och yrkesvägledare på Norrstrandsskolan i Karlstad.

– Det är nog fifty-fifty. Jag tror vissa skulle vilja läsa på universitet eller åka utomlands och jobba och sen läsa. Vissa vill nog börja jobba direkt, säger niondeklassaren Mattis Berg.

Mycket bygg och fordon i Karlstad

För dem som vill börja jobba efter gymnasiet och väljer ett yrkesprogram är det flest som får jobb efter fordonsprogrammet. Där har 78 procent av eleverna jobb fem år efter studenten. Även elever från bygg- och elprogrammet får i stor utsträckning jobb. För omvårdnad och barn-och fritidsprogrammet är siffrorna lägre men där är det fler av eleverna som pluggar vidare efter gymnasiet. Det här visar statistik som Skolverket presenterade idag.

– Det är inte överraskande att bygg, fordon, el och energi, enligt Skolverkets statistik, är de som får jobb först. I Karlstad brukar det vara fullt på bygg och fordon, säger Gun Friberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.