Misstänkt våldtäktsman släppt

Uppdaterad
Publicerad

Oron för nya överfall sprider sig nu bland Hagforsborna.

Idag släpptes den 22-årige man som suttit häktad för våldtäkt och rån. Misstankarna mot honom kvarstår. Många kvinnor i Hagfors drog nog lite av en lättnadens suck när den 22-årige mannen anhölls för drygt en vecka sen. Efter flera fall av ofredanden, övergrepp och en våldtäkt hoppades Hagforsborna på att polisen tagit rätt person. Men nu börjar tvivlet och oron växa. 

– Eftersom han är frisläppt så är det ju inte han som är skyldig och då är det någon som går på fri fot. Någon som fortfarande är lös och springer runt och det kan ju hända när som helst igen, säger Hagforsbon Helen Lundkvist.

Överfall i Hagfors

För svag bevisning

När mannen häktades för en vecka sedan så var det på den lägre misstankegraden. Polis och åklagare var tvungna att stärka misstankarna mot honom för att hålla honom kvar i häktet.

– Vi har inte fått in tillräckligt stark bevisning. Under den här veckan så har vi gjort ett gediget arbete. Men vi har ändå inte ansett att vi kommer upp till den här misstankegraden och då fanns det inte så mycket annat att göra än att häva häktningen, säger åklagare Linda Karlsson.

Stor oro i Hagfors

Polisens utredning fortsätter och mannen är fortfarande misstänkt för brotten. Men polisen utesluter inte att det kan finnas andra gärningsmän och uppmanar precis som tidigare kvinnorna i Hagfors till fortsatt försiktighet.

– Det är ju läskigt, man vågar inte gå ut på kvällarna själv. Det är knappt så att man vågar gå hem från skolan, säger Ida Brokvist.

– Man är arg för att man behöver känna så här. Att man ska behöva vara rädd för att gå ut, man blir ju så begränsad. Man blir förbannad samtidigt som man är rädd, säger Helene Lundkvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfall i Hagfors

Mer i ämnet