Hammarö bästa skolkommunen

Uppdaterad
Publicerad

Hammarö har, liksom förra året, utsetts till Värmlands bästa skolkommun.

Hammarö ligger först i Värmland och på 8:e plats i landet, men Grums står för överraskningen för den som studerar Lärarförbundets genomgång av ”Sveriges bästa skolkommuner”. Förra året låg Grums  på 193:e plats, men har nu tagit ett ordentligt kliv uppåt till 70:e plats.

– Någonting har hänt. Man har jobbat väldigt mycket med barnen, så att de ska trivas och med personalen. Jag förstår absolut att siffrorna ser ut på det här viset, säger läraren Margareta Bergman på Södra Skolan i Grums.

– Det här är saker vi gjort under tre-fyra års tid, säger kommunalrådet Torbjörn Bood(S) i Grums. Vi har varit konsekventa med vad vi satsar på, allt från omorganisationer, satsningar på lärarresurser, resurser över lag och sedan en uthållighet i detta även om det stormat en del på vägen.

Munkfors sämst

Rankningen av de bästa skolkommunerna görs årligen av Lärarförbundet och baseras främst på kriterierna andel utbildade lärare och lärartäthet i för- och grundskola samt elevernas resultat, resurser till skolan och lärarlöner. Alla 14 kritirier finns här.

Bland länets kommuner hamnar Munkfors sämst till – de rankas också i botten i landet – på plats 283 av landets 290 kommuner.

Bäst i hela Sverige anses Vellinge kommun i Skåne och sists på listan rankas Ljusnarsbergs kommun i Örebro län.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.