Han är förste fotograf i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Under VM-tävlingarna gäller det för Anders Berg från Torsby att ha koll på ett 40-tal TV-kameror längs spåren.

– Allt kan hända så här in i det sista. Plötsligt dyker det upp saker som täcker spåret och det ser ju inte snyggt ut i bild. Vi vill ju leverera så fina bilder som möjligt från Falun, säger Torsbyfotografen.

Just nu producerar Anders Berg och hans kollegor i Falun TV för en skidintresserad publik över hela världen. Så många som fem hundra miljoner tv-tittare ser de mest populära loppen, berättar Anders Berg.

För att tv-publiken ska kunna följa tävlingarna på bästa sätt så jobbar Anders Yttergård som assisterande producent och så kallad spotter. Han har koll på loppet, vilken skidåkare som gör ett bra lopp och talar om för fotograferna vilka åkare som måste fångas upp i bild.

– Svårigheten är att få flyt i det. Det värsta som kan hända är om det blir mycket spridning på fältet. Att det blir en fight om första och andra plats, och tredje och fjärde plats. Då är det två händelser man vill visa samtidigt fast att det är fysiskt omöjligt.

När den intensiva produktionen är över packar det kringflackande tv-folket sina broadcast-bussar och ger sig av mot nya skidspår.

– Ja, nu är det Vasaloppet nästa helg, då är jag fotograf. Och sen är det direkt upp till Åre så gör vi världscupen i utför för damer, berättar Anders Berg från Torsby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.