Hannes kamp mot cancer

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor har följt Hannes och flickvännens kamp mot cancern på en blogg och många har skänkt pengar.

 För två år sedan fick 28-årige Hannes Berg från Sunne beskedet att han hade Leukemi.  Nu har han äntligen fått komma hem efter en andra benmärgstransplantation.

Vi sitter i Hannes och Linns soffa i lägenheten på Rud i Karlstad. De har nyligen fått kommma hem från sjukhuset i Huddinge och håller på att komma i ordning. Hunden Ozzy försöker förgäves få all uppmärksamhet och lägger sig till rätta i Hannes knä. Men vi tar det från början.

– Jag spelade hockey men orkade inte spela så mycket. Jag var iväg och tog prover flera gånger, till slut fick jag åka in till Karlstad och då fick jag redan på att jag hade luekemi. Läkaren kunde inte förstå hur jag orkade spela hockey, berättar Hannes.

Besked i juletid

Det var strax innan jul för två år sedan, Hannes Berg hade nyligen träffat flickvännen Linn Mattsson och var nykär när beskedet kom.  Ett tufft år med cellgiftbehandlingar och en benmärgstransplantation väntade, men i februari förra året blev Hannes bra igen och tron på livet återvände.

– Vi var ju väldigt glada, berättar Hannes.

– Lite för glada fyller Linn i, med facit i hand.

– Det händer väl inte igen för nu var ju allt borta, tänkte man. Men så var det ju inte, säger Hannes.

I juni kom det stora bakslaget när Hannes blev sjuk igen. Tillsammans hade de byggt upp en enorm kämparanda, men ibland försvann hoppet helt.

– Man började tänkta på begravningslåtar, vad man skulle göra efteråt, hur man skulle bete sig. Man måste nästan förbereda sig för någonting sådant ifall det skulle hända, säger Linn. Hon beskriver en känslomässig berg- och dalbana där bröllopsplanerna upptog tankarna ena dagen och begravning andra. Men hon har aldrig tvekat inför att stå kvar vid Hannes sida.

– Det fanns inget val, man ska inte behöva gå igenom en sådan här grej själv. Jag hoppas att han hade gjort det samma för mig, säger hon.

”Helt otroligt stöd”

På bloggen, Hannes kamp, följer tusentals personer parets liv. Vänner och bekanta har startat flera insamlingar som räddat dem från den ekonomiska smäll det innebär att vara sjuk så länge. Det har tillverkats och sålts armband med texten, Hannes kamp och hockeyvänner har samlat in pengar på matcher, stödet har varit enormt berättar en rörd Hannes.

– Det är helt otroligt vad mycket stöd vi har fått och det har verkligen hjälpt. Det är svårt att förklara, men det trodde jag inte att man kunde få så jädra mycket, säger Hannes. Linn avslöjar att de först inte vill ta emot pengar, samtidigt är hon överväldigad av tacksamhet nu när hon inser vad de betytt.

– Vi hade en lägenhet att komma hem till för vi behövde inte sälja den och vi har en bil att åka med, säger hon.

Längtar efter ett vanligt liv

Hannes mår bra idag, men först om fem år kan han bli friskförklarad. Hans låga immunförsvar gör att han måste hålla sig borta från folksamlingar ungefär ett år framöver. Nu tar de en dag i taget och längtar efter att få leva ett helt vanligt liv, med restaurangbesök, bio och solsemester. En så enkel sak som att gå i affärer är något Hannes ser fram emot.

Vilka erfarenheter skulle du vilja dela med dig av till andra i din sits?

– Det jag tror mest på det är väl att tänka postitivt på allt. Jag vet att det är svårt, men det gör väldigt mycket att vara postitiv med sina anhöriga.

Var har du fått kraften till att vara positiv ifrån?

– Jag vet inte faktiskt, jag är dum i huvudet kanske, skrattar han, men fortsätter sen:

– Jag har ju varit sådan i hockyn också, att det kvittar om vi ligger under och så. Sen så har ju Linn hjälpt mig otroligt mycket med att hålla humöret uppe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.