Herrgård renoveras med fas 3-jobb

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en storrenovering av Hammar herrgård utanför Säffle. Planerna är att de nya ägarna ska driva stuteri, anlägga en park med skulpturutställning, öppna ett konstgalleri, ett café och en butik. Men grovarbetet görs av sex långtidsarbetslösa, som arbetsförmedlingen anvisat inom det som kallas för fas 3.

Det innebär att godsägaren inte betalar för arbetskraften utan istället får 225 kronor per dag och person i ersättning från staten.

Enligt facket, Byggnads, är det brott mot reglerna.

– Det är solklart byggnadsarbete och det ska inte förekomma när det gäller fas 3, säger Tony Kyrk, ombudsman vid Byggnads avdelning i Värmland.

Arbetsförmedlingens chef i Säffle är själv inte säker på att de följer reglerna när det gäller de som sysselsätts vid Hammar herrgård.

– Fas 3-platserna ska inte konkurrera med riktiga arbeten och det är en väldigt diffus gräns, säger Leif Johansson, chef vid arbetsförmedlingen i Säffle.

Herrgårdens nya ägare tycker dock att systemet är bra.

– Om vi lyckas med ambitionerna att rusta upp det här till ett fint ställe hoppas jag att vi kan erbjuda fler personer ordinärt arbete, säger Hans Hurley-Langseth.

I dag arbetar sex personer inom fas 3 på herrgården. En av dem har redan nu erbjudits arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.