Historisk racingförare

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Åhlin-Kottulinsky från Karlstad har skivit in sig i historieböckerna.

Som första kvinna vann hon Scirocco R-Cup i Tyskland. Och i helgen väntar rallycross i Höljes.

– För mig rent personligen betyder segern jättemycket. Jag hade en väldigt tuff racing helgen innan Norisring, där jag kraschade. För mig och mitt självförtroende så betyder det jättemycket och bevisar, mest för mig själv faktiskt, att jag kan och att det går, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Efter den historiska segern i Volkswagen Scirocco R-Cup i tyska Norisring i Nürnberg är hon hemma i Värmland igen. Hon började köra gocart tidigt och är nu vid 21-årsålder en rutinerad racingtjej.

–Jag har ju kört gocart mycket, och sedan har jag två föräldrar som har tävlat i rally och det är klart de har stöttat mig mycket och lärt mig mycket. Så det ligger väl lite i blodet, kanske man kan säga.

Miljonbudget

Att köra i Scirocco Cup innebär en budget på cirka en miljon kronor om året. Hon har stor hjälp av sin mamma Susanne Åhlin-Kottulinsky att jaga sponsorer.  Mikaela Åhlin-Kottulinsky har fått mycket uppmärksamhet efter segern i Tyskland. Och hon börjar vänja sig vid kändisskapet.

 – Jag har ju lärt mig och vant mig, att det är en såpass stor värld nere i Tyskland med motorsporten och det är jättehäftigt att veta att det sitter hundratusen åskådare på läktarna och tittar när man går över mållinjen som vinnare.

”Man måste ta plats” 

Nu närmast väntar rallycross i Höljes. Och hon är laddad inför uppgiften.

– Det är en riktigt tuff sport, det är mycket att ta plats för sig och visa att man är där och inte viker undan. Ja, fokus igen och tufft igen.

Hur kommer det att gå, tror du?

– Jag hoppas ju på final så klart men nu är det VM så det är ju inte enbart förare från Sverige. Det ju från hela världen också. Det är sex stycken som går till final.

Hon har mer pågång. Hon siktar på att få köra Porsche Carrera Cup i Tyskland redan nästa år. Volkswagen kommer att satsa på rally, så Scirocco cup kan försvinna, berättar hon. Och det är där Porsche kommer in i bilden.

– Ja, det är mitt mål att köra Porsche Carrera Cup. Det krävs en ganska stor budget för att komma till start där, men det är mitt mål och så får vi se.

Vilka möjligheter tror du att du har?

– Allt hänger på att man måste göra ett test och visa att man är duktig, och har bra kontakter och komma in i rätt och bra team, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.