Högvatten i Klarälven

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommun varnar för att det är risk för höga flöden i Klarälven under början av nästa vecka.

Höstregn gör att vattennivåerna i älven väntas motsvara vårfloden nu i våras. Höga flöden innebär starkare strömmar och risk för att saker förs bort av vattenmassorna. Kommunen uppmanar därför alla med båtar och bryggor att se över förtöjningar och fästen på dessa.

– Nu stiger vattnet fort så det är bra om alla ser över båtar och bryggor i älven så att de inte förs iväg av strömmarna. Nu är det extra viktigt att vara försiktig när man vistas i närheten av Klarälven, säger översvämningssamordnare Anna Sjödin på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Från kommunens sida förbereder man sig för vattenmassorna bland annat genom att redan ha fyllt igen Toppnoret i Skåre, som anses extra känsligt för översvämning. Andra känsliga platser övervakas också så att vattennivåerna är hanterbara.

– Igår la vi igen Torpnoret i Skåre för att undvika översvämningar och under veckoslutet kommer vi att ha bevakning av känsliga ställen som till exempel gång- och cykelvägen vid Tormestad och tunneln under E18 vid Polisen, säger Anna Sjödin.

Här kan du se en tiodygns väderprognos för Värmland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.