Hon är bäst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hon började tävla med hundar när hon var tre år gammal. Och nu, vid åtta års ålder har Tilda Bernarhjelm från Koppom vunnit sin första SM-medalj.

Tindra Bernarhjelm halvspringer genom vattenpölarna utanför Örnvallen hemma hos mormor i Charlottenberg. Hon har en lila kavaj, plisserad kjol och svarta finskor på fötterna.

Det är uppehåll mellan åskskurarna och hennes vita strumpyxor har fått några gråa stänk på vaderna. Bredvid springer Lady Amera, en shetland sheepdog. Tindra springer fram och tillbaka och Amera följer varje steg hon tar.

Tävlingsgrenen kallas för handling. Det är inte hunden, utan handlern som visar upp hunden som bedöms av domarna. Kommunikation är viktigt, och det visade åttaåriga Tindra Bernarhjelm från Koppom att hon är bäst på i sin åldersklass i Ungdoms-SM i Uppsala i början av augusti.

– Jag blev jätteglad för att jag vann. Det fanns två andra som sprang och de hade inte så bra hundar. En hade den bästa hunden men jag hade bättre kontakt med dem, berättar Tindra.

Hon har växt upp med hundar och började visa intresse för dem väldigt tidigt. Tindras mamma tävlar och mormor både tävlar och föder upp shetland sheepdogs. Och hon såg tidigt att Tindra hade talang.

– Det var redan när hon var ett och ett halvt år, när jag hade valpar hemma. Alla hundar sökte sig till henne, och alla hundar blir lugna i hennes närvaro. Hon kommunicerar med dem på ett speciellt sätt, säger June Odden, Tindras mormor.

– Jag säger att de ska stå och när de gör det bra får de godis, och då lär de sig att de ska ställa sig så varje gång, förklarar Tindra.

Du är åtta år och har redan vunnit en SM-medalj. Vad är ditt mål, vad skulle du vilja vinna helst av allt?

– Egentligen vill jag vinna rosetter men det fick jag inte på SM, säger Tindra.

Vad är det för rosett du vill vinna då?

– En röd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.