Mirjam Johansson tränar amerikansk fotboll med Carlstad Crusaders. Foto: SVT

Nästan blind – men spelar amerikansk fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Ingenting är omöjligt. Så tänker 20-åriga Mirjam Johansson som för två år sedan blev nästan helt blind, men det hindrar henne varken från att plugga, arbeta eller idrotta. Och hennes favoritsport är amerikansk fotboll.

– Fånga boll från långt håll är ju svårt. Jag ser bollen på ungefär en meter, men jag spelar oftast som Running Back och då har man inte så långt avstånd. Då är det bara att springa, berättar Mirjam

Blev blind helt plötsligt

För två år sedan förändrades Mirjams liv fullständigt. En synnervsinflammation gjorde att hon plötsligt blev helt blind. Men efter några månader återkom omkring tio procent av synförmågan.

– Jag ser ju väldigt suddigt fortfarande och sedan så ser jag inte färger så bra, mer än blått, berättar Mirjam som är helt bestämd med att den nedsatta synen inte ska hindra henne att göra det hon vill. Förutom amerikansk fotboll, spelar hon fotboll i division 2 och rider.

Skrev en bok

Förutom idrotten jobbar Mirjam på en förskola och åker även runt och ger föreläsningar och håller i samtalsgrupper om att stärka unga tjejers självkänsla. Till hösten planerar hon att börja läsa till gymnasielärare i idrott och matte. Hon har också skrivit en bok om hur det var att plötsligt förlora synen.

– Det var svårt, men har man bara viljan så går allt. Jag hade väldigt stor mycket förstoring på skärmen och jag klarade att skriva någon timme åt gången, innan det blev för jobbigt för ögonen. Men efter ett halvår blev boken klar, tryckt och till stora delar slutsåld.

”En sport för alla”

Nej, hennes handikapp hindrar henne inte att göra det hon gillar att göra, och den amerikanska fotbollen är trots att det är en tuff kontaktsport det hon allra helst gör.

– Det är verkligen en sport för alla, både korta, långa, tjocka och smala... Det finns en plats för alla i det laget och det är bra sammanhållning i klubben, berättar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.