Foto: SVT

Hon räknar röster i en strid ström

Uppdaterad
Publicerad

Lådorna från valdistrikten med räknade röster kommer i en strid ström. Närmare en halv miljon röstsedlar som ska räknas en gång till. För säkerhet skull. Och för personkryssen.

Emma Wreifors är kontrollräknare och medan höstsolen speglar sig och skiner in genom fönster på länsstyrelsen i Karlstad, räknar hon på hur det har gått för Centerpartiet i kommunvalet Arvika. 24 röster till, rasslar genom räknemaskinen.

– Rösterna kommer i lådor från valdistrikten i plastpåsar. Sedan sorteras de efter parti, säger Emma medan hon lägger röster med personkryss i en hög, och de utan, i en annan.

Valet i Värmland

Vanligaste felen på röstsedlarna är att det är kluddat eller skrivet på de förtryckta sedlarna och det får det inte vara. I vallokalerna, där kuverten öppnas händer det att det ligger två röstsedlar i samma kuvert. Och skulle det komma röster från valdistrikten som inte ligger i de plomberade påsarna, ogiltigförklaras de.

– Det har inte hänt än i år men det hände 2010, säger Emma som varit som rösträknare sedan 2002.

Räkningen på länstyrelsen har hållit på sedan i måndags och ser ut att hålla på till mitten av nästa vecka.

– Vi har inte ens börjat med landstingsvalet än, säger Emma.

Kontrollräknarna sitter oftast två och två, som en ytterligare försäkring om att allt går rätt till.

– Det där med att ha ett färdigt valresultat snabbt det finns egentligen inte. Inget är klart förrän det är sluträknat här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Värmland

Mer i ämnet