Hotade arter får hjälp att överleva

Uppdaterad
Publicerad

Naturen förändras. Blommor och djur riskerar att försvinna. Länsstyrelsens projekt för att rädda hotade arter tar nu stigen ut på Brattforsheden.

– Många arter på Brattforsheden, framför allt insekter och sandödlan, har lidit mycket de senaste hundra åren på grund av de allt tätare skogarna. Vi försöker återskapa gamla tiders glesa, brandpräglade skogar så att vi både kan ha ett skogsbruk och behålla de här arterna, som annars skulle försvinna, säger Sven-Åke Berglind, biolog på länsstyrelsen.

Mosippan planteras

För några år sedan eldades på Brattforsheden för att återskapa en miljö där mosippan kunde trivas. Små frukter planteras nu och om några år står sipporna där igen i all sin prakt. På ett annat ställe på heden handlar det om att hjälpa sandödlan tillbaka genom återskapa deras livsmiljö och sedan flytta dit okläckta ägg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.