Nu måste hunden ha pass

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 maj måste den som vill resa med sin hund mellan Norge och Sverige ha ett pass till sitt husdjur.

Reglerna ändras efter att Sverige haft flera fall av dvärgbandmask. Förutom pass ska djuret vara ID-märkt och ha ett veterinärintyg på att det behandlats mot mask. Dvärgbandmasken finns i dagsläget inte i Norge, men enligt Mattilsynet, den norska motsvarigheten till svenska jordbruksverket har beslutet väckt starka reaktioer i Norge, eftersom det nu blir både dyrare och krångligare att ta med sitt husdjur på resan.

-Sverige kan inte längre kräva behandling av hundar och andra djur som kommer över den svenska gränsen från andra länder, eftersom parasiten nu finns konstaterad i landet, säger Ole-Herman Tronerud, rådgivare på Mattilsynet och konstaterar att det finns en ökad risk för spridning i Sverige och därmed också i Norge om landet inte stärker gränsskyddet.

Kravet att även katter ska vara behandlade mot dvärgbandmask innan inresa till Norge upphävs däremot. Det är heller inte krav på pass och ID-märkning för katter som kommer från Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.