Illustration: Per Hardestam Foto: Per Hardestam

Husfar skyller på ledningen

Uppdaterad
Publicerad

Den 47-årige husfader som står inför rätta i målet om den så kallade strykjärnsnollningen på Lundsbergs skola uppgav att personalen var kritisk till nollningen men kördes över av ledningen.

Personalen på Lundsbergs elevhem var mycket kritisk och orolig för att skolledningen gett sitt tillstånd till att genomföra nollningen , det så kallade existensbeviset. Det berättade den åtalade 47-årige husfadern när rättegången om den så kallade strykjärnsnollningen fortsatte i Värmlands tingsrätt i dag.

Vid ett möte med internatchefen fick elevhemsföreståndarna veta att rektor givit tillstånd till ”existensbeviset” och att han lagt ansvaret för genomförandet på elevrepresentanterna, ”tromännen”.

Lundsbergs skola

– Där sa rektorn att ingenting är förbjudet och att vi skulle vara ”streetsmarta”, sa en av de åtalade pojkarna under förhöret.

Målsägarbiträde Staffan Brandt som företräder den brännskadade pojken menar att det inte spelar någon roll huruvida de anställda på skolan givit sin tillåtelse eller inte.

– Det är såklart anmärkningsvärt om det vore sanktionerat, men det innebär ju inte att du för göra vad som helst mot en person bara för att någon har sagt till dig att göra det, säger Staffan Brandt.

Husfaderns försvarsadvokat Kerstin Samuelsson säger att hennes klient givit sitt tillstånd till att eleverna fått ta med sig ett strykjärn och enligt henne har han inte varit införstådd i hur det skulle användas.

– Han kände inte till några omständigheter omkring vad som skulle ske, säger försvarsadvokat Kerstin Samuelsson.

”Vi kände oss kidnappade i situationen”

Under mötet mellan internatchefen och elevhemsföreståndarna var personalen enligt husfadern mycket kritiska till beslutet och internatchefen ska då ha sagt: ”Det är inte mina ord, det är rektorns”.

– Vi kände oss kidnappade i situationen, sa den åtalade 47-åringen i rätten.

Vi har sökt den före detta rektorn Staffan Hörnberg för en kommentar till de uppgifter som lämnas under rättegången men han har inte gått att nå. I tidigare intervjuer har han dock förnekat att han skulle ha godkänt nollningen. Han hävdade då att han vid mötet med eleverna endast talat i generella termer om Lundsbergs traditioner.

– Jag sa att jag inte ville veta av några aktiviteter som inte var förankrade i vuxenvärlden. Det är absurt att de skulla ha kunnat tro att jag skulle ha sanktionerat att de fick skrämmas med ett strykjärn, sa Staffan Hörnberg till Värmlandsnytt då.

– Det finns de som vill utse mig till syndabock och det gör mig väldigt ledsen, förklarade han anklagelserna mot honom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundsbergs skola

Mer i ämnet