Inga förstelärare i Munkfors

Uppdaterad
Publicerad

Det flesta kommuner har nu rekryterat en eller flera lärare på så kallade karriärtjänster. Det visar en sammanställning som Skolverket gjort. Men i Munkfors har politikerna tackat nej.

Engagerade lärare som vill arbeta med att utveckla undervisningen både för sig och sina kollegor har sedan i höstas möjlighet att bli så kallade förstelärare med en rejäl löneförhöjning som staten betalar. Något de allra flesta kommuner tackat ja till. Till höstterminen utsågs förstelärare i tio av Värmlands kommuner. Ytterligare fem hoppade på tåget till vårterminen. Men i Munkfors vill politikerna inte ge lärarna några karriärsmöjligheter.

– Nej, vi är rörande överens i vår nämnd att vi inte ska ta det här just nu, säger Anette Felixson (S) ordförande i kultur- och utbildningsnämnden i Munkfors kommun. Vi anser att alla våra lärare har hög kompetens och att det skulle vara orättvist om någon skulle få mer betalt.

Kritik från facken

Men Lärarnas Riksförbund håller inte mer politikerna. De vill se ökad lönespridning och konstaterar i ett brev till kommunen att Munkfors är en liten kommun med dåliga skolresultat och att duktiga engagerade lärare behövs för att vända den dåliga trenden. Att inte rekrytera förstelärare gör det knappast mer attraktivt för duktiga lärare att arbeta i kommunen.

– Vi vill att man ska satsa på skolutveckling och förstelärartjänsterna är ett sätt att få upp lärarlönerna och göra yrket mer attraktivt, säger Emil Johansson, fackligt ombud för Lärarnas Riksförbund.

Han får medhåll av det andra facket, Lärarförbundet, som också är positiv till den statliga reformen.

– Jag tycker det jättetråkigt och jag hoppas de ändrar sig och inför karriärtjänster för lärare, säger Josefine Deodorsson för Lärarförbundet.

Anette Felixson (S) har läst brevet från Lärarnas Riksförbund, men ser det som en inlaga från några enstaka lärare.

– Jag tycker inte att vi fått så jättestora reaktioner på det, säger hon till Värmlandsnytt och konstaterar att alla lärare i kommunen ändå inte kan bli förstelärare.

– Istället för att satsa på oss lärare så väljer man att fega ur, konstaterar Emil Johansson som själv är Matte- och NO-lärare på Forsnässkolan i Munkfors.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.