Inga pengar för översvämningen

Publicerad

Regeringen avslår länsstyrelsens framställan om ersättning för översvämningen i Kristinehamn.

I beslutet skriver man att det finns medel för förebyggande åtgärder mot naturolyckor som disponeras av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) och som kan sökas av kommunerna. Men möjligheten att söka pengar för att ersätta skador som redan inträffat saknas.

Inte förvånad

Kristinehamns kommunchef Anders Dahlén är dock inte förvånad över beslutet.

Översvämningar i Kristinehamn

– Jag visste att det inte finns några speciella anslag för sånt här, men att man fick ersättning för skogsbranden i Västmanland. Men där var kostnaderna mångdubbelt större.

Kommunen får alltså stå för översvämningskostnaderna, som enligt Anders Dahlén landar på runt tio miljoner. Men kostnaden är inget som oroar Anders Dahlén.

– Kristinehamns kommun är en välskött kommun med god ekonomi, det här behöver inte hanteras på ett kortsiktigt sätt utan kan fördelas på en längre tid.

Bättre förberedd

Efter översvämningarna har kommunen dragit flera lärdomar och är nu bättre förberedd utifall att ett regn av liknande dignitet skulle inträffa igen.

– Vi har bland annat stärkt upp de vägar som var mest utsatta med vägtrummor och kartlägger vad som händer när Vänern stiger om det blir mer vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Kristinehamn

Mer i ämnet