Foto: TT

Inget bedrägeriåtal mot Lundsberg

Publicerad

Det går inte att bevisa att någon av riksinternatskolorna försökte lura till sig statliga bidrag.

För drygt ett år sedan polisanmälde Skolverket riksinternatskolorna i Lundsberg, Gränna och Sigtuna för misstänkt bedrägeri. Myndigheten hävdade att skolorna i flera fall sökt bidrag för elever vars föräldrar bodde utomlands. I själva verket fanns en eller båda föräldrarna kvar i Sverige. Skolverket drog därför tillbaka fyra miljoner kronor och misstänkte att ytterligare åtta miljoner betalats ut felaktigt 2007-2011.

Det kan vara så att skolorna hade vetskap om vilka regler som gällde. Men uppsåt går inte att bevisa, enligt kammaråklagare Yngve Rydberg.

Lundsbergs skola

– Jag måste som åklagare bevisa att en tjänsteperson vid respektive skola fyllt i ansökningarna till Skolverket och klart och tydligt visste att man lurade systemet. Så långt kan jag inte komma. Bedrägeri är tyvärr ofta ett svårt brott att bevisa.

Skolorna har själva hävdat att Skolverket varit otydligt med vad regelverket egentligen säger.

– Regelverket kunde ha varit klarare, det kan jag hålla med om, säger Rydberg.

Regeringen har föreslagit att riksinternaten jämställs med andra friskolor. I dag är de ensamma om att få statsbidrag som indirekt främjar föräldrarna i form av sänkta skolavgifter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundsbergs skola

Mer i ämnet