Insamling för kamerunier

Publicerad

Göran Andersson från Töcksfors har startat en insamling för att hjälpa de kamerunier som kommit till Sverige för att arbeta i skogen men lurats på sin lön.

– Jag tyckte det var så eländigt att folk från ett fattigt land som Kamerun skulle komma hit och förlora pengar. Det var för ruskigt för att inte reagera, säger Göran Andersson.

Det var i slutet av januari som programmet Uppdrag granskning avslöjade stora missförhållanden bland ett antal kamerunier som kommit till Sverige för att arbeta i skogen med plantering. De blev lovade en månadslön på 18 000 kronor, vilket motsvarar tre årslöner i Kamerun. Istället väntade en ackordslön på 22 öre per planta. Många tog lån för att kunna ta sig till Sverige. Ett tjugotal personer är fortfarande kvar i Sverige, utan arbete och utan tillräckligt med pengar för att kunna resa hem igen. 

– Livet är svårt, men som tur är får vi hjälp. Men att vara beroende av andra är inte lätt säger Denis Ndjomo, en av de drabbade kamerunska skogsarbetarna. Han bor idag inneboende i Göteborg.

Göran Andersson i Töcksfors startade insamlingen för två veckor sedan efter att han ringt till radioprogrammet Ring P1 och tagit upp frågan. Redan samma dag fick han flera telefonsamtal från personer som ville bidra. Göran Andersson öppnade då ett konto och har nu fått in cirka 400 000 kronor.

Men han är inte ensam om idén. Ytterligare en insamlare finns i Göteborg och i Stockholm arrangerar Palmecentret en insamling. De tre insamlingarna ska senare läggas ihop och fördelas till de arbetare som är kvar i Sverige.

– Vi håller nu på att skaffa alla uppgifter på vem som har jobbat och inte fått betalt. Sedan ska pengarna fördelas så rättvist det bara går, säger Göran Andersson.

I dagsläget är insamlingarna tillsammans uppe i en miljon kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.