Nya bedragare härjar på nätet

Publicerad

Återigen finns den värmländska polisen med på en bedrägerisajt som försöker lura personer att betala böter för påstådda överträdelser via sin dator.

Plötsligt blinkar det till i datorn och sidan byts ut mot en annan sida med regeringskansliets och rikspolisstyrelsen emblem och där den värmländske tidigare IT-polisen Jonas Persson finns på bild, och du informeras om att du varit brottslig på ett eller annat sätt på nätet.

Tidigare har även den värmländska polisens presstalesman Tommy Lind figurerat på den falska polissidan, och polisens kommunikationschef Per Ström tror att det kan vara de två polisernas offentliga roll som gjort det möjligt för bedragarna att stjäla en bild för att använda på den falska sidan.

På sidan som låser datorn uppmanas man att omgående betala 100 Euro i böter för att få datorn upplåst igen. Men det hela är ett rent lurendrejeri.

Trojanen har funnits en tid, men verkar hela tiden ändra skepnad. IT-polisen Jan Olsson på polisen i Stockholm blev själv drabbad av viruset.

– Bara ett fåtal antivirusprogram klarar av den här, och vi har de senaste månaderna fått in flera hundra anmälningar bara här i Stockholm.

Spår från Ryssland och Sydostasien

Även Polisen i Värmland har fått in ett antal anmälningar, och konstaterar att bluffen har internationella förgreningar. 

– Det är en trojan, ett slags datavirus som går in och låser datorn. Bluffen har internationella förgreningar med spår både mot Ryssland och Sydostasien, berättar Per Ström.

Polisen uppmanar alla som drabbas att polisanmäla händelsen, och absolut inte betala.

– Det är aldrig den riktiga polisen som står bakom en sådan här uppmaning. Om någon verkligen skulle vara misstänkt för till exempel barnpornografibrott, tas kontakt på annat sätt – oftast via telefon för att kalla den misstänkte till förhör, berättar Per Ström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.