47-årig kvinna dömd för mordet i Säffle

Uppdaterad
Publicerad

Jerry mördades brutalt – ingen dömdes. Hovrätten ändrar nu tingsrättens dom.

En av de tre åtalade för mordet på 51-årige Jerry Eriksson i Säffle förra våren, dömdes i dag till 12 års fängelse för mord. Den dömda är en 47-årig kvinna. Hovrätten ändrar därmed tingsrättens dom där alla tre misstänka friades. I tingsrätten skyllde de tre på varandra och tingsrätten menade att det inte gick att bevisa vem som utdelade det dödande våldet. De övriga två misstänkta frias från mordmisstankar.

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att den samlade bevisningen med tillräcklig grad av säkerhet pekar på den 47-åriga kvinnan som gärningsman. Vidare menar hovrätten att det är tillförlitligen utrett att det är 47-åringen som har utdelat det dödande våldet. Kvinnan döms samtidigt för knivmisshandel av en av de medåtalade.

Kvinnan som döms för mordet har nyligen, i ett annat mål, dömts för försök till mord. Hon avtjänar för närvarande ett 6 år långt fängelsestraff för det brottet. Hovrätten beaktar den strafftiden och anser att den totala längden på fängelsestraffet för båda brotten ska vara 18 år. Det innebär att hovrätten för det aktuella brottet bestämmer ett fängelsestraff på ytterligare 12 år.

Det var den 29 mars i fjol som 51-årige Jerry Eriksson misshandlades till döds i en lägenhet i Säffle. I bostaden fanns då ytterligare tre personer som, när de greps, samtliga hade Jerrys blod på sina kläder. Men de skyllde på varandra. Och tingsrätten i Värmland friade alla tre eftersom det inte gick att bevisa vem av dem som stått för det dödande våldet. I domen slog tingsrätten fast att minst en av de misstänkta bar skulden för Jerrys död. Trots det så dömdes alltså ingen av dem för vare sig mord, dråp, eller medhjälp till brottet.

Den hovrättsdom som kom i dag bygger på samma bevisning som fördes fram i tingsrätten.

I sin dom kritiserar också Hovrätten att ingen rättsläkare kallades till brottsplatsen. Det är en allvarlig brist, anser Hovrätten eftersom tidpunkten för dödsfallet då hade kunnat bestämmas med större säkerhet, vilket underlättat bedömningen av vem som var skyldig.

Den dömda kvinnans försvarare, advokat Kerstin Samuelsson är förvånad över domen och anser att tingsrätten gjorde den rätta bedömningen av bevisningen. Hon uppger att hennes klient var chockad över beslutet. Hon har hela tiden hävdat att hon är oskyldig och anser att hon är oskyldigt dömd.

Kerstin Samuelsson har inte granskat domen närmare än, och det dröjer innan hon och hennes klient tar ställning till om de ska överklaga domen till Högsta domstolen.

Det är mycket sällan som HD tar upp ärenden som handlar om bevisvärdering , säger hon till Värmlandsnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.