Johansson (MP) kritisk till delägarplaner

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer skarp kritik mot planerna på att också Region Värmland ska gå in som delägare i det omdiskuterade Värmlands Näringslivsutveckling.

Bolaget ska garantera flygtrafiken mellan Karlstad och Frankfurt.

– Det är helt absurt, säger Jesper Johansson, språkrör för Miljöpartiet i Värmland och ledamot i Region Värmlands styrelse.

Det är flera saker han reagerat mot. Bland annat att kommunen och eventuellt Region Värmland från början går in med allt kapital, 15 miljoner, i bolaget men ändå bara får 49 procent av ägandet.

Tänker rösta nej

I går kunde vi berätta om Region Värmlands planer på att gå in som delägare i Värmlands Näringslivsutveckling genom att ta över hälften av Karlstads kommuns ägarandel i bolaget.

Jesper Johansson tänker rösta nej till förslaget när det läggs fram för regionstyrelsen senare den här månaden.

Enligt Jesper Johansson är bolagskonstruktionen ett sätt att kringgå offentlighetsprincipen och stoppa möjligheterna för människor att få insyn i företaget.

– Ett grundkrav är att medborgarna får insyn och ser vart deras skattepengar går. Nu har man valt en konstruktion där det offentliga äger 49 procent, det är uppenbart att nu gäller inte offentlighetsprincipen utan företagssekretessen istället, säger han.

Som vi tidigare rapporterat är beslutet som Karlstads kommun tagit om att bilda bolaget överklagat. Förvaltningsrätten ska ta ställning till om det strider mot kommunallagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.