Kampanj mot prostatacancer

Uppdaterad
Publicerad

Under hela september kampanjar prostatacancerföreningen i Värmland. På lördagen var det underhållning och bilkortege på Stora Torget i Karlstad, för att uppmärksamma sjukdomen.

Föreningens ordförande, Hans Bäckfalk pratade med Värmlandsnytt om sjukdomen och sin egen situation som cancerpatient. Han är inte nöjd med vården för prostatacancerpatienter.

– För det första är det svårt att få PSA-prov tagna när de begär det på vårdcentralerna. Vi har upptäckt att logistiken ifrån politiska ledningen och landstingsledningen ut till vårdcentralerna är mindre bra. När man äntligen får ta sitt PSA-prov har man en långt framskriden prostatacancer, menar Hans Bäckfalk.

Har du några råd till värmländska män?

– Gå och ta ett PSA-prov! Och skulle de neka dig på vårdcentralen – anmäl läkaren till patientnämnden.

Landstinget bemöter kritiken

I ett brev till Värmlandsnytt skriver hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg:

– Givetvis är män redan idag välkomna att söka på sin vårdcentral och diskutera provtagning med läkare. De män som efter information kommer fram till att de önskar provtagning och som har nytta av provtagning kommer att erbjudas sådan, säger Tobias Kjellberg.

Från landstingets sida håller man inte heller med Hans Bäckfalk att PSA-prov är enbart positiva att ta.

– PSA-provtagning för att hitta prostatacancer i tidigt stadium har för- och nackdelar. Fördelarna är självklart att fler män kan få diagnos tidigt nog för att kunna få botande behandling, men nackdelarna har diskuterats mindre i media. Ett högt PSA är inte självklart liktydigt med en cancerdiagnos. Män som inte har cancer kommer att få besked om förhöjt PSA. Ett sådant besked kan orsaka oro. Den utredning som måste göras med vävnadsprov på körteln kan upplevas som obehaglig och är inte helt ofarlig.

Vidare skriver landstinget:

– Socialstyrelsen har beslutat att allmän screening i dagsläget inte ska erbjudas. Däremot rekommenderar man att de män som önskar provtagning erbjuds sådan efter information om för- och nackdelar med provet. Varje man måste självständigt, efter att ha fått information om för- och nackdelar, ta ställning till om han vill låta kontrollera sitt PSA eller inte. Det finns inget självklart rätt eller fel, säger Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef, Landstinget i Värmland.

– En del män kommer att få besked om en tumör som, om den aldrig upptäckts, inte hade orsakat problem.

– En del av dem kommer att behandlas med kirurgi eller strålning vilket i sin tur har biverkningar som risk för svårigheter att hålla urinen och impotensproblem.

– Givetvis är män redan idag välkomna att söka på sin vårdcentral och diskutera provtagning med läkare. De män som efter information kommer fram till att de önskar provtagning och som har nytta av provtagning kommer att erbjudas sådan, menar Tobias Kjellberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.