Uggleannons gav böter

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Lesjöfors försökte sälja en uppstoppad kattuggla på Facebook för en hundralapp – åkte istället på 9600 kronor i böter.

En hundring ville kvinnan i Lesjöfors sälja sin uppstoppade kattuggla för. Annonsen la hon ut på Facebook. Men försäljningen gick inte riktigt som hon tänkt sig. Istället för att få en hundralapp fick hon böta 9600 kronor för artskyddsbrott.

– Det blev en väldigt dyr uggla, säger kvinnan till Filipstads tidning samtidigt som hon uppger att hon inte hade en aning om att det hon gjort var förbjudet.

Ugglan hade hon, enligt tidningen, fått i födelsedagspresent efter att den dött i en trafikolycka. Efter några år som inredning är ugglan nu beslagtagen av polisen.  

Detta är artskyddsbrott

Artskyddsbrott innebär att man bryter mot någon av de regler som finns till skydd för vilda djur och växter. I Sverige är alla vilda fåglar skyddade och det är inte tillåtet att samla in ägg eller bon. Handel, transport, förevisning och preparering av hotade djur, ägg, bon och växter kan innebära artskyddsbrott om det inte sker i enlighet med svenska och internationella regler.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.