Foto: SVT

Idag är det klamydiamåndagen

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar ”Klamydiamåndagen”, en nationell kampanj riktad till unga för att öka medvetenheten om den vanligaste könssjukdomen.

”Klamydiamåndagen” är en nationell insats från Folkhälsomyndigheten där alla landsting och regioner deltar.

I Värmland anmäldes sammanlagt cirka 1 000 fall av klamydia under 2013. Under de senaste åren har antalet anmälda fall varit oförändrat.

– Kampanjen riktar sig till ungdomar och unga vuxna, främst till unga män mellan 20 och 24 år som är sämre på att testa sig. Den kommer att pågå till och med 30 november. Navet i kampanjen är webplatsen klamydiamåndagen.se där man kan få reda på vart man kan testa sig, hur testet går till samt beställa hem ett test, berättar Lisa Brunzell, folkhälsostrateg vid Landstinget i Värmland.

I kampanjen medverkar artister vars låtar remixats för att uppmana ungdomar till säkrare sex och att låta göra ett klamydiatest. Medverkar gör Scotts, Ida Redig, Zacke samt Linda Pira.

Fakta om klamydia

Klamydia är en vanlig infektion bland unga i Sverige som kan överföras om man har sex utan kondom. Förra året anmäldes ca 36 000 fall av klamydia. Idag är det fler unga kvinnor som testar sig så fler unga män, som haft oskyddat sex, behöver testa sig. Klamydia syns eller känns i de flesta fall inte, så för den som haft oskyddat sex är det bra att ta ett klamydiatest. Att testa sig för klamydia är kostnadsfritt och ganska enkelt. Det kan göras via ett hemtest eller på närmaste mottagning. Även eventuell behandling är kostnadsfri.

Källa: Landstinget i Värmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.