Nygammalt styre klart

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommun kommer att fortsätta att styras av allianspartierna och Miljöpartiet. Det blir samma kommunalråd som tidigare.

Idag presenterades den nya majoriteten och det nya politiska styret i Karlstad, men det blev inte så mycket nytt som det kanske låter.

Laguppställningen ser nästan exakt likadan ut som för fyra år sen. Och det kanske inte var en sån skräll att den gamla majoriteten skulle fortsätta samarbetet med tanke på att de i somras la en gemensam strategisk plan och budget för Karlstad de kommande åren.

– Jag har ju arbetat för det hela tiden för jag tycker det har fungerat bra de här senaste fyra åren, säger Per-Samuel Nisser.

Men för alla partier var det inte självklart att fortsätta samarbetet. Flera olika blocköverskridande koalitioner har varit på tapeten. Men i slutändan valde både de mindre allianspartierna och miljöpartiet bort Socialdemokraterna som partner.

–  Jag upplever nog att vi har fått ett större gehör för våra frågor med de här partierna där vi har en gemensam syn på hur vi vill jobba framöver, säger Maria Frisk (MP).

Men Peter Kullgren ville inte säga vad som fick Kristdemokraterna att välja bort Socialdemokraterna.

-Utav respekt av alla inblandade parter så vill jag inte gå in i detalj i de förhandlingar som har varit. Så gör man inte helt enkelt, säger han.

Besviket S

Linda Larsson fick igår reda på att alliansen planerar ett fortsatt samarbete.

– Vi hoppades ju naturligtvis på att kunna få driva den politiken och många väljare har röstat på oss. Så det är klart är vi är besvikna.

Som majoriteten tidigare klargjort i sin strategiska plan så vill man lägga stort fokus på de yngre och äldre i kommunen. Bland annat genom att ta bort delade turer i äldrevården och satsa på mindre barngrupper i förskolan. Men först ska alla nämdposter och andra uppdrag fördelas.

– Det arbetet börjar ju i partierna nu, vilka personer som ska ha olika uppdrag. Men vi är överens om grunddragen i hur det ska se ut, säger per-Samuel Nisser (M)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.