Komik och allvar bland blommor och blod

Publicerad

Den 18 oktober är det premiär för musikalen Little Shop of Horrors på Värmlandsteatern i Karlstad. Regissören har lång erfarenhet, men den kvinnliga huvudrollsinnehavaren är debutant. Komisk skräck,  men också allvar utlovas.

– Det är en fantastisk historia, som tål att berättas om och om igen, säger Karl Runqvist som gjorde sin regidebut i musikalvärlden med just Little Shop of Horrors för 20 år sedan.

I blomsterhandeln, som går dåligt,  blir en köttätande och blodtörstig växt det som driver upp försäljningen. Men kommersen har sitt pris.

– Det är världens roligaste skräckmusikal, säger Julie Victoria Ærø, en av huvudrollsinnehavarna.

Julie Victoria Ærø från Oslo studerar  under veckorna till  sångpedagog på Ingesunds Musikhögskola. Det var där Karl Runqvist upptäckte henne i samband med skolföreställningar av musikalen.

Dan Enwall har gjort den nya översättningen av Little Shop of Horrors.

– Man blir glad av den, samtidigt som den har ett allvarligt budskap, konstaterar regissören.

– Djupet bakom tycker jag  Kalle har hittat, tillägger Julie Victoria Ærø. Rent personligt kan man tänka på det i dag i Sverige, i Norge och stora delar av Europa där det finns mycket främlingsfientlighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.