Kommunal kritiska mot delade turer

Uppdaterad
Publicerad

Från klockan sju på morgonen till halv tio på kvällen och med två timmars rast. Så arbetar många inom vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstad. Nu protesterar Kommunal i Karlstad, som tror att de ökade sjukskrivningarna bland personalen beror på delade turer.

– Det blir så många timmar. Det är intensivt på morgonen och det är intensivt på kvällen så det är dåligt med återhämtning. Jag kan inte se några fördelar, säger Eva Gustafsson, som arbetat med delade turer i mer än tio år.

– Vårt mål är att sträva efter att de delade turerna ska försvinna helt. Men i runda slängar måste vi tillsätta 30 miljoner kronor och året. Är det så att man vill prioritera det här över partigränserna så ska vi titta på det, säger Marléne Lund Kopparklint (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Valet i Värmland

Enligt Kommunals siffror har nu sjukdagar ökat extremt under 2014. Året innan var sjukdagarna 21,1 per anställd och år, men från januari till juli i år har en anställd i genomsnitt 26,7 sjukdagar.

– Jag kan inte säga att det bara beror på delade turer. Men vi tror att det är en stor del av orsaken, säger Margaretha Styffe, ordförande i Kommunal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Värmland

Mer i ämnet