Konst i ljusets tecken

Uppdaterad
Publicerad

I år är det ljusets år. I samband med det hålls det idag och i morgon vernissage för elevutställningen ”Lysande konst!” i Värmlands Museum.

Det är UNESCO som utlyst 2015 till Ljusets år, i syfte att sätta fokus på ljus och ljusbaserad teknik. Olika satsningar inom det här området kommer att ske både nationellt och regionalt. Föreningen FramtidsFrön, som bland annat finns representerade i Karlstad, är en ideell förening som i många år arbetat med entreprenörskap i grundskolan. I samabete med Värmlands Museum har de valt att engagera skolungdomar i Värmland i en kreativ process med ljuskonst.

Ljusperspektiv

I utställningen ”Lysande konst!” har skolklasser skapat egna konstverk utifrån olika perspektiv på ”ljus”. Dennis Olsson, som går i årskurs två på Dotteviksskolan i Arvika, har han tillverkat ett par ljuslyktor. Alla i klassen har gjort samma sak.

– Fast med olika färger, tillägger Olsson.

– Klasserna anmälde sig i höstas, i oktober, och så har vi haft kickoff-träffar och inspiration med alla lärare, där museipedagoger har berättat om ljus i konsten och teknik kring ljus och så vidare, och så har vi försökt få in tänket att få in många ämnen, omvärlden, och se vilka aktörer som finns utanför – konstnärer, elektriker och så vidare, berättar Mattias Walan om arbetsprocessen, verksamhetsledare för FramtidsFrön Värmland

Bygger med glas

Linda Skoglund är fritidspedagog och en av dem som engagerat sig och sina elever i projektet.

– FramtidsFrön kom med förfrågan om vi ville vara med, så vi tyckte ju både i klass två och tre att det lät jätteroligt och spännande.

Benjamin Sundbäck, också från årskurs 2 i Dotteviksskolan, tycker att dagen varit perfekt och han har haft roligt. Han har lärt sig en hel del under arbetsprocessen – teknik bland annat.

– Jag har lärt mig bygga med glas utan att göra illa mig, beskriver Benjamin Sundbäck

En del av skolungdomarna går runt med blanketter och ser ut att svara på frågor.

– De får intervjua varandra om hur man har skapat sina konstverk. De får fundera på vilket konstverk de är mest förtjusta i, och också fundera på vad de tar med sig och vad de lärt sig under processens gång, säger Mattias Walan och avslutar med orden:

– Det viktigaste med den här utställningen är att barnen får bli tagna på allvar, att de får göra något som ses av andra, att det är på riktigt och att deras lärande spelar roll.

Utställningen pågår mellan 19:e mars och 12:e april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.