Foto: TT Nyhetsbyrån.

Kosttillskott stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun förbjuder ett företag i Karlstad att sälja kosttillskottet. Enligt miljönämnden innehåller det för höga halter av D-vitamin.

Dosen D-vitamin i produkten som upptäcktes vid kontrollen är betydligt högre än vad European Food Saftey Authority angivit som övre gräns, skriver kommunen i ett pressmeddelande. Kosttillskottets D-vitaminnivå överstiger även de nordiska näringsrekommendationerna på 10 mikrogram per dag.

– Det handlar om en produkt som innehåller 250 mikrogram D-vitamin per kapsel. På produktens märkning rekommenderas att man tar en kapsel per dag i 1-3 månader. Den dagliga dosen vitamin D i produkten är alldeles för hög om man följer det rekommenderade dagliga intaget, säger Jessica Olsson, livsmedelsinspektör på Karlstads kommun.

Fakta: Överskott av D-vitamin

Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt.

Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter flera olika kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.