Kraftig ökning av bostadsinbrott

Uppdaterad
Publicerad

Under det första halvåret 2014 har det anmälts 50 procent fler bostadsinbrott i Värmland än under samma period förra året. Framförallt är det i februari och mars i år som ökningen är tydlig.

Enligt statistik från polisen har det mellan januari och juni i år anmälts 225 bostadsinbrott i Värmland. Det är 50 procent fler än de 150 som anmäldes under första halvåret förra året.

Skickliga tjuvar

Enligt Stefan Wickberg, presstalesman på polisen, så är det professionella, internationella ligor som gjort det extra svårt för polisen.

– Förr hittade vi nästan alltid någon form av spår, vilket gjorde att vi kunde få tag på tjuvarna förr eller senare. Men nu är det nästan alltid helt soprent på brottsplatsen, säger han.

Enligt Stefan Wickberg är tjuvarna i de organiserade ligorna ytterst proffessionella och vet precis vad dom är ute efter.

– De är inne i fem, tio minuter och tar smycken och kontanter. Sen har de förberedda kuvert som de lägger bytet i och skickar i väg. Det gör det svårt att få tag på stöldgodset också, säger Stefan Wickberg.

Han belyser också svårigheterna med att tjuvarna numera är internationella, men att polisen inte alltid har möjlighet att vara det.

– Det är bra med öppna gränser, det vill vi ha, men då måste våra verktyg också få hänga med.

Ökat under flera år

Antalet bostadsinbrott har ökat under flera år. 2009 var siffran på antalet anmälda brott 287. Förra året, 2013, var siffran 404. Stefan Wickberg tror att den siffran kan bli ännu högre i år och ser oroande på utveklingen.

– Det har skett 251 hittils i år och det är alarmerande, för av erfarenhet vet vi att de flesta inbrott sker på hösten, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.