Kräftpest i Långserud

Uppdaterad
Publicerad

Yttrerligare ett utbrott av kräftpest har drabbat flodkräftan i Värmland. Nu söker man efter smittokällan i vattendragen vid Långserud.

Hushållssällskapets biolog Tomas Jansson är bedrövad. Han går omkring i ett vattendrag där det för bara några veckor sen fanns ett stort bestånd av friska flodkräftor. Nu är de borta. Och de som man hittar är sjuka eller döda.

– Man blir ju förjävligt irriterad för smittan har ju inte kommit hit av sig självt, det är ju vi tvåbenta som är med och sprider detta, säger han.

Känner folk inte till att det kan bli såhär?

– Jo, det gör de allra flesta, men inte alla och vissa skiter i det, säger Tomas Jansson.

Söker orsaken till smittan

Det senaste utbrottet har drabbat kräftorna i Finnsjön och Gravtjärn. Nu söker man efter källan till smittan.

– Finns det signalkräftor så finns det kräftpest och det omöjliggör satsningar på flodkräftan, säger Tomas Jansson.

Lars Carlsson har fiskat flodkräftor här i många år. Det var han som upptäckte att kräftorna var borta.

– Ja, vad tänker man? Jag satte ju in kräftor här 1975 så det är klart att det är tråkigt. De fördärvar ju. Det är ju många hundratusen kronor som försvinner, suckar han.

Misstänker olaglig plantering

Det är förbjudet att flytta fångstredsskap och båtar mellan olika vattendrag eller sjöar utan att först descinficera dem. Men Tomas Jansson och Lars Carlsson tror inte att det är ett misstag som ligger bakom, utan att någon olagligt planterat ut signalkräftor.

– Är det ett nytt vatten med signalkräftor så försvinner ju flodkräftorna i det vattensystemet och för varje år som går försvinner x antal vatten för oss och fortsätter det såhär är snart flodkräftan utrotad från Värmland, säger Tomas Jansson.

Och Lars Carlsson tror inte att han någonsin kommer att kunna fiska kräftor igen i de vatten där han brukar.

– Nej, det tror jag inte, det tar alldeles för lång tid att ställa tillrätta. Så länge lever jag inte. Då får jag bli 100 år i så fall, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.